Ostrzenie łyżew

0
Ostrzenie łyżew

 

 

Ostrzenie łyżew -  zagadnienie, które nurtuje nas często niemal od razu po zakupie. Jak poprawnie naostrzyć płozę i dlaczego to takie ważne?

 

 

Zazwyczaj łyżwy oferowane w polskich sklepach sprzedaje się nienaostrzone. Podyktowane jest to dwoma powodami: prawem Unii Europejskiej, mającemu zapewnić względy bezpieczeństwa, ale również pozostawieniu charakterystyki ostrzenia płozy według indywidualnych potrzeb i preferencji właściciela. W sklepach stacjonarnych nowe łyżwy nie powinny i zarazem nie mogą być sprzedawane jako naostrzone. Sposób ostrzenia jest formą personalizacji sprzętu i ma bezpośredni wpływ zarówno na sposób jazdy jak i zachowanie się łyżew na lodzie. Warto więc pamiętać, iż łyżwy po zakupie wymagają ostrzenia by móc w pełni wykorzystać ich potencjał. Inicjacyjne ostrzenie polega na starciu pierwszej warstwy oraz wytworzeniu równych krawędzi nadających ostrzu konkretny, pożądany kształt. Zarówno łyżwy hokejowefigurowe jak i te rekreacyjne czy dziecięce, ostrzy się na tak zwany „rowek”.

Wyspecjalizowane serwisy korzystające z profesjonalnych maszyn, np. Blademaster,  pozwalają na precyzyjne ostrzenie w szerokim zakresie - skala odnosi się do głębokości rowka jaki powstanie po szlifowaniu ostrza łyżwy.



Wartości “1/2” lub “3/8” cala to tak zwany rowek głęboki, podczas gdy “1”, “3/4”, czy “7/8” cala to rowek płytki. Osoby jeżdżące bardziej rekreacyjnie, głównie dla zabawy, korzystają najczęściej z ostrzenia na tak zwany rowek neutralny - “5/8” cala.

Ten sposób ostrzenia pozwala na wypośrodkowanie specyfiki innych, bardziej specjalistycznych sposobów szlifowania ostrza.

Głęboki rowek posiada wyraźne krawędzie. Ten typ ostrzenia umożliwia jazdę w ciaśniejszych zakrętach, ułatwia bardziej gwałtowne przyspieszenie, hamowanie i szybsze zatrzymanie. Ostrze zeszlifowane na głęboki rowek znacznie mocniej wcina się w taflę lodu, stawia większy opór przy jeździe i wymaga jazdy bardziej siłowej. Łyżwa prowadzi się niemal jak pociąg po szynach. Zachowanie płozy jest bardziej przewidywalne, jednak ze względu na wyższe krawędzie wyżłobienia, ostrze wymaga większej dbałości i częstszego ostrzenia.

Rowek płytki jest przeciwieństwem wyżej opisanego. Krawędzie ostrza wyszlifowanego na płytki rowek nie są tak wyraźne i słabiej trzymają się tafli lodu. Ostrze ma tendencję do oślizgiwania się na tafli. Ten sposób ostrzenia zapewnia większą prędkość i lekkość podczas jazdy. Doskonale zdaje egzamin wśród osób które preferują jazdę długim krokiem lub odbiciem.

Podczas jazdy krawędzie ulegają stępieniu lub uszkodzeniu dlatego ostrzenie jest procesem, który będzie trzeba powtarzać. Jak często będzie to konieczne, zależne jest od wielu czynników, jednak głównym jest sposób jazdy (dynamika i temperament) oraz czas spędzony na lodowisku. Hokeiści, zawodnicy często ostrzą łyżwy nawet co 2-3  rozgrywki, podczas gdy osobie jeżdżącej rekreacyjnie w zupełności wystarczą 2-3 ostrzenia na sezon. Samo ostrzenie nie jest zabiegiem bardzo skomplikowanym, trudnym ani tym bardziej kosztownym. W rękach doświadczonego specjalisty, który korzysta z profesjonalnej maszyny, cały proces trwa dosłownie kilka minut. Warto skorzystać z profesjonalnego ostrzenia, gdyż wydłuża to żywotność sprzętu i stanowi gwarancję bezpieczniejszego użytkowania. Zdecydowanie odradzamy ostrzenia łyżew samodzielnie, domowymi metodami, przy użyciu klasycznych narzędzi, zwłaszcza jeśli brakuje nam odpowiedniej wiedzy i umiejętności w tym zakresie. Samodzielne ostrzenie bez kwalifikacji może nie tylko nieodwracalnie uszkodzić sprzęt, ale też być zwyczajnie niebezpieczne, a tego zdecydowanie nie zrekompensuje nam pozornie zaoszczędzone parę złotych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl